Lista analizelor obligatorii pe care trebuie să le facă fiecare copil la începutul anului școlar

Lista analizelor obligatorii pe care trebuie să le facă fiecare copil la începutul anului școlar
Publicat: 10/09/2012, 19:25
Actualizat: 30/07/2014, 00:29

Înainte de începerea fiecărui an școlar, copiii ar trebui să fie consultați de un medic de familie sau de un specialist în pediatrie, care să le evalueze starea de sănătate.

Medicii spun că începerea fiecărui an școlar înseamnă o schimbare pe toate planurile, indiferent dacă copilul este în primul an de studiu sau în ultimul. După o perioadă relaxantă, cel mic va trebui să depună efort fizic și psihic pentru a se adapta, iar părinții trebuie să se asigure că el le poate susține, mergând cu el la un consult medical general.

„Un consult medical va identifica corect eventuale probleme de sănătate ale celui mic. Medicul poate evalua dacă acesta este apt pentru orele de sport, dacă funcția vizuală este în parametri normali, dacă tensiunea arterială este normală și per ansamblu, dacă el este pregătit fizic pentru a face față schimbărilor aduse de noul stil de viață”, spune dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.

În cazul în care analizele la care este supus cel mic arată că există o problemă de sănătate care necesită un tratament medicamentos, părinții trebuie să țină cont de sfatul medicului în ceea ce privește administrarea medicației. „Am întâlnit părinți care au redus perioada de tratament recomandată de medic sau dozele medicamentelor sau părinți care din dorința de a îmbunătăți starea de sănătate a celor mici cât mai repede au dat medicamente fără să consulte un medic. Medicamentele nu sunt bomboane și trebuie tratate cu seriozitate. Întrebați medicul înainte de a presupune diagnosticul sau de a trata copilul, recomandăm să nu modificați prescripția medicală și să nu actionați după sfaturi neautorizate”, a precizat medicul Moraru.

Varicela și oreioanul pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor

Începerea școlii înseamnă și intrarea în colectivitate a celui mic, ceea ce, potrivit specialiștilor, prezintă un dublu risc: fie ca el să transmită un posibil agent infecțios către un număr mai mare de copii sau, la rândul lui, să contracteze cu mai mare ușurință viroze sau boli de care părinții au reușit să îl protejeze până atunci, atrag atenția medicii pediatri. În situații epidemiologice speciale este nevoie ca părintele să știe dacă cel mic este receptiv sau este imunizat sau vaccinat împotriva unui virus.

„Copiii, după cum bine știu părinții, sunt vaccinați conform schemei naționale de vaccinare împotriva bolilor grave precum poliomielita, tuberculoza, hepatita B, difteria, tetanosul și rujeola. Pe lângă acestea, există și alte vaccinuri în categoria celor opționale, iar părinții care din diverse motive nu au reușit să le facă ar trebui să discute cu medicul pediatru despre posibilitatea și necesitatea de a le face acum, dată fiind schimbarea de mediu și creșterea riscului de îmbolnăvire”, a declarat dr. Evelina Moraru.

Vaccinul împotriva virusului HPV – responsabil de apariția cancerului de col uterin la femei, vaccinul antivaricelos care previne apariția bolii primare varicelă, vaccinul împotriva hepatitei A – cunoscută și sub numele de boala mâinilor murdare și vaccinul antiurlian previne apariția oreionului – o boală contagioasă sunt doar câteva dintre vaccinurile opționale.

Cât de eficiente sunt antibioticele în tratarea răcelilor

În condițiile în care temperatuirile vor continua să scadă în perioada următoare, sezonul răcelilor și al gripei este tot mai aproape. Astfel, pentru a preveni îmbolnăvirea întregului colectiv este indicat ca micuțul să fie imunizat înainte. Piața farmaceutică oferă o paletă largă de remedii pentru a ține la distabță virusurile gripale, de la vaccinuri și până la medicamente pentru întărirea sistemul imunitar, dar medicul pediatru sau cel de familie este singurul care știe care tratament este mai potrivit fiecărui copil în parte. Tot medicul este cel care poate recomanda și tratamentul indicat în cazul în care cel mic se îmbolnăvește.

„Majoritatea părinților dau medicamente copiilor fără recomandarea medicului pentru a trata simptomele răcelii, unii dintre ei le tratează chiar cu antibiotice fără a ști că aceste medicamente nu au niciun efect în cazul infecțiilor virale. Este foarte important să luați legătura cu medicul atunci când copilul se îmbolnăvește. Numai el vă poate recomanda cel mai potrivit tratament”, spune dr. Evelina Moraru.

Profesorii trebuie informați despre eventualele alergii sau sensibilități ale copilului

Pentru că timp de 4-5 ore pe zi copilul va fi în grija cadrelor didactice, medicii recomandă părinților să discute cu profesorii despre eventualele alergii sau sensibilități ale copilului, iar dacă este nevoie de opțiuni de tratament în caz de urgență.

„Colectivitatea are un puternic rol de influențare. Dacă, spre exemplu, copilul este alergic la alune, el va fi tentat de grup să mănânce, deși știe că îi va face rău. Va avea în acel moment un episod alergic și este important ca atât profesorul, dar și cadrele medicale aflate în unitatea de învățământ, să știe despre problema celui mic și să reacționeze în consecință în cel mai scurt timp, unele dintre aceste incidente având mare potențial de agravare și chiar deces”, conchide dr. Evelina Moraru.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină